VI TAGER PÅ STUDIETUR TIL NEW YORK 18/19 – VIL DU MED?

Få din egen MacBook

Hyggelige 2 eller 4 mands værelser

Skønne omgivelser med stranden i baghaven

Det hele set fra oven

DEMOKRATI

Svendborg Medie & Sportsefterskole tager sit udgangspunkt i demokratiske ideer, som vi integrere i et forpligtende fællesskab.

At leve demokratisk her på skolen betyder, at vi, unge som voksne, indgår i et ligeværdigt fællesskab. Vi møder hinanden i øjenhøjde, med respekt og viljen til at forstå hinanden.Demokratiets rammer er sat af skolen og vi alle har mulighed for at agerer indenfor disse rammer.

På SMSe bliver du, så vidt som muligt,

inviteret til at være med til at skabe et demokratisk fællesskab, både i undervisningen, på skolens fællesmøder og i fritidslivet.

Med andre ord: Vi skal sammen skabe det ULTIMATIVE EFTERSKOLEÅR.

Et fællesskab der rummer os alle med vores forskelligheder og giver plads til sjove, fantastiske og kreative initiativer.

DEMOKRATISK DANNELSE

Fler gange om ugen mødes alle elever og en del af lærerne til Demokratisk dannelse, i daglig tale DD:

Til DD kan alle skrive emner på man ønsker drøftet eller forslag til beslutning. For at sikre en god og konstruktiv debat nedsætter vi forskellige udvalg, der arbejder på at forberede punkterne til DD.

Møderne styres af tre elever: en ordstyrer, en referent og en skriver, samt en lærer.

Hvert møde slutter med meddelelser og indkaldelser.

EXTRA-DD

Hvis der opstår et akut behov for at samles for at løse et problem, eller give vigtig information bruger vi EKSTRA-DD. Alle deltagere på skolen har RET til at indkalde, vejledt af en lærer, indenfor tidsrummet 0700 – 2200.

DE SEKS ORD

Her på skolen har vi 6 ORD, der skal sikre, at vi ikke alene tænker på, hvad vi selv har brug for, men i høj grad lærer at tænke på, hvad andre har brug for. Det er ikke altid det nemmeste, men vi øver os sammen.

MEDANSVARLIGHED

Deltagerne på skolen har et medansvar for at alle trives og for at demokratiet er levende. Alle har et medansvar for at anvende vores fælles økonomiske rammer fornuftigt, samt et medansvar for at passe på miljøet og de ressourcer, som vores samfund har til rådighed.

INITIATIV

At udvise initiativ er det samme som at sikre hinanden et aktivt og spændende skoleår. Det kan være store og små initiativer til glæde for fællesskabet.

TOLERANCE

Alle mennesker er forskellige. Det kan være af udseende, holdninger, religion eller geografisk oprindelse. Netop det at vi er forskellige, er forudsætningen for at demokratiet ikke stivner og at vi dagligt bliver udfordret på vores tolerance. Et efterskoleår er en mulighed for at være sammen med rigtigt mange forskellige mennesker og at lære at se dem, som de er – uden fordomme.

VURDERINGSEVNE

De fleste har prøvet at stå i situationer, hvor man egentlig godt ved, hvad der er det rigtige, men så alligevel gøre det forkerte, eller bare undlade at gøre noget. Når mange mennesker lever sammen så tæt, som på en efterskole, vil der dagligt være situationer, hvor man skal bruge netop denne evne.

BESLUTNINGSEVNE

Når fællesskabet vedtager noget, er det afgørende at beslutningen føres ud i livet. Ellers bliver det bare til tomme ord, uden handling. Sommetider kommer man i mindretal, og alligevel må man følge beslutningen, sådan virker demokratiet også.

SAMARBEJDSEVNE

Vi lever i en tid, hvor det er meget sjældent, at man kan klare sig uden andres hjælp. I et kommende arbejdsliv vil det være vigtigt, at man er i stand til at samarbejde. At samarbejde udfordrer evnen til dialog og kompromisser. Her på skolen arbejder vi tit i grupper, så dagligt øver man sig i samarbejde.